förkristet julfirande, om vi börjar med det forntida och hedniska (som Nilsson kallar det) så vet vi att människor i alla tider högtidlighållit tidpunkter kopplade till solen vårdagjämningen, sommarsolståndet

höstdagjämningen och inte minst vintersolstånde t då natten är som mörkast. Som Stålblom konstaterar är den enda högtid som man kan vara säker på att ha varit firad bland germanfolken i hednisk tid är julen. New York City Gay Men's Chorus (Live on the Elvis Duran Show). Det romerska vintersolståndet som även kallas den obesegrade solens dag, har haft betydelse för det kristna julfirandets utveckling. Öldrickandet i december var så viktigt att det fanns ett särskilt uttryck att dricka jul. Man ansåg att Jesus snygga tjejer 8 år hade blivit Guds son genom dopet så därför blev firandet också en form av andlig födelsedag. Kane Brown - Homesick (Audio nicki Minaj - Barbie Dreams (Live Performance). Den kristna kyrkan i öster där sekten verkade valde att fira Jesus födelsedag den 6 januari för att helt enkelt konkurrera ut sekten. Därför är många av de till synes urgamla traditionerna som skapades under 1800-talet mycket tidstypiska för just detta sekel och alls inte urgamla som vi lätt kan förledas att tro ett sådant exempel är julskinkan. Dustin Lynch - Good Girl, logic - Everybody Dies (Official Audio). Nikki Jean - Pink Lemonade (Official Video). I Norden är skillnaderna mellan ljus och mörker högst påtagliga, vilket Göran Stålblom (s. Senaste århundradena Reformationen under 1500-talet ändrade inte i något större avseende på julfirandet. Lauren Daigle - Rebel Heart (audio video). Joji - slow dancing IN THE dark. Tori Kelly - Psalm 42 (Live). Till denna mångtusenåriga tradition har sedan olika seder och bruk lagts till och tagits bort under seklerna som gått. Det mesta som har skrivits är gissningar (mer eller mindre välgrundade). Förutom att man introducerade Jesus födelse som en orsak till julfirande var den katolska kyrkans viktigaste bidrag förmodligen de olika helgonen Anders som slaskar eller braskar, Anna med kannan, Lucia som i fall gett namn åt en viktig tradition i december och till viss del. Dock visste man då ännu mindre än vad vi vet idag om hur julen firades i det gamla Sverige. Young.A "Wahlinn" feat. 26) om medeltida julfirande: Men bör kunna förutsätta att det medeltida kyrkliga julfirandet med sina centraldirigerade mässor inte avvek särskilt mycket från de kontinentala förebilderna. Jesus födelse var det från början något som ignorerades av kristna. Och ju längre norrut du kommer på jorden desto mörkare blir vinternatten. En del helgondyrkan rensades naturligtvis bort, men seder som var knutna till. Courtney Marie Andrews - Heart and Mind.

Varför firas jul

Julfirande har alltså förekommit långt innan kristendomen kom till Norden. Kristendomen varför firas jul har som ingen annan religion bidragit till julfirandet. Men det kan varför firas jul lika gärna ha varit i mitten eller slutet av januari eller till och med i början av februari.

Varför firas jul,

Eftersom det saknas belägg och källor. Tom Walker Angels Lyric Video, sankt Nikolaus och till Lucia levde vidare. Så här skriver JanÖyvind Swahn. Ofta brukar det heta att midvinterblotet skulle vara lika med det förkristna julfirandet. Ex, ingen annan stans på jorden har det funnits en jordbrukande befolkning så långt norrut på samma breddgrad som Uppsala ligger. Före kristendomen drack man till Oden. Frö och Njord och när kristendomen kom byttes gudarna ut men drickandet fortsatte. Hur mycket kristendomen påverkade det svenska flytningar mellan ägglossning och mens julfirandet beror på vilken samhällsklass vi tittar. Detta julfirande har sedan genom seklerna influerats av olika strömningar. Vintersolståndet har dock nuförtiden fått en viss massmedial betydelse.

Bucket, dJ Durel, Migos - Hot Summer.Problemet är att Snorre skrev sina sagor på 1200-talet, alltså 200 år efter att de skall ha utspelat sig.Ungefär som om jag skulle försöka mig på att beskriva i detalj hur man firade jul på 1800-talet enbart utifrån hörsägen.